TC #75 EGR solenoid malfunction - LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 05:50 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 13
 
TC #75 EGR solenoid malfunction

Been getting the "SES" light on my 94 for a couple of years.Runs fine,just annoying.
Getting trouble codes #75,76,& 77 saying all 3 EGR solenoids are bad. I installed a new EGR valve when it first started but still comes on every time I drive it.Usually as I let off the pedal to come to a stop.
Also got soft codes saying:
Quad driver 1--bad
Quad driver 2--bad
Quad driver 3--ok
Quad driver 4--bad

Don't have a clue what this is. Like I said, it runs great.I'd just light to stop the light.
Don't wanna just pull the bulb!!
Any ideas?
Thanks
oldfrt48 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 06:22 PM
Less than 8 cylinder Moderator
 
GTP231's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dover DE aka Slower Lower
Posts: 4,979
 
Send a message via Yahoo to GTP231
3.4 car?

Mr. Black Angus
01 PT Cruiser (beater for now)
03 GTP Stock I swear
13.464 @ 103.51 mph spinning a lil Totaled 9/25/2010
LSx> L67> Cross Fire> LTx
Quote:
Originally Posted by Grims View Post
God said, let there be light, and the optispark was born...and he saw that it was bad.
Quote:
Originally Posted by sweetbmxrider View Post
Lt1's suck.
GTP231 is offline  
post #3 of 10 (permalink) Old 12-15-2009, 06:36 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 13
 
Yep. 3.4 with auto trans.I've been researching while waiting a reply.I'm wondering if the quad drivers are causing the EGR solenoid malfunction?
oldfrt48 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 10 (permalink) Old 12-16-2009, 09:34 AM
Less than 8 cylinder Moderator
 
GTP231's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dover DE aka Slower Lower
Posts: 4,979
 
Send a message via Yahoo to GTP231
Could be. Is it the electronic EGR or is it a trditional vacuum style? Haven't dealt with many 3.4 F bodies.

Mr. Black Angus
01 PT Cruiser (beater for now)
03 GTP Stock I swear
13.464 @ 103.51 mph spinning a lil Totaled 9/25/2010
LSx> L67> Cross Fire> LTx
Quote:
Originally Posted by Grims View Post
God said, let there be light, and the optispark was born...and he saw that it was bad.
Quote:
Originally Posted by sweetbmxrider View Post
Lt1's suck.
GTP231 is offline  
post #5 of 10 (permalink) Old 12-16-2009, 07:51 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 13
 
Electronic.No vacuum.I replaced it a year or two ago when the problem first started. I can erase the trouble codes but after a day or two it returns.
oldfrt48 is offline  
post #6 of 10 (permalink) Old 12-16-2009, 10:19 PM
Less than 8 cylinder Moderator
 
GTP231's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dover DE aka Slower Lower
Posts: 4,979
 
Send a message via Yahoo to GTP231
Think I have my service manual for my 94 GP yet. Can't gaurantee I can find an answer in there but it should be close

Mr. Black Angus
01 PT Cruiser (beater for now)
03 GTP Stock I swear
13.464 @ 103.51 mph spinning a lil Totaled 9/25/2010
LSx> L67> Cross Fire> LTx
Quote:
Originally Posted by Grims View Post
God said, let there be light, and the optispark was born...and he saw that it was bad.
Quote:
Originally Posted by sweetbmxrider View Post
Lt1's suck.
GTP231 is offline  
post #7 of 10 (permalink) Old 12-16-2009, 10:40 PM
Regular Member
 
Project96's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Clarksville, Tennessee
Posts: 213
 
I had the same problem on a 1994 grand prix se which had the 3.1 in it. I know its a different engine, but same problem it sounds like. Kept kicking out egr codes whenever I cleared them. I actually pruchased a couple egr solenoids trying to fix the problem. I knew someone at a local shop & had them check it out for me. It turned out to be the egr passageways were clogged up in the manifold. Cleared them out..problem never came back.

Red 1994 Trans Am Coupe
Red 1996 Camaro RS - T-Top, stock (Y87)
Project96 is offline  
post #8 of 10 (permalink) Old 12-16-2009, 11:00 PM
Less than 8 cylinder Moderator
 
GTP231's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Dover DE aka Slower Lower
Posts: 4,979
 
Send a message via Yahoo to GTP231
I'd clean the passages out and see what happens

Mr. Black Angus
01 PT Cruiser (beater for now)
03 GTP Stock I swear
13.464 @ 103.51 mph spinning a lil Totaled 9/25/2010
LSx> L67> Cross Fire> LTx
Quote:
Originally Posted by Grims View Post
God said, let there be light, and the optispark was born...and he saw that it was bad.
Quote:
Originally Posted by sweetbmxrider View Post
Lt1's suck.
GTP231 is offline  
post #9 of 10 (permalink) Old 12-17-2009, 07:43 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 13
 
I'll give that a shot this weekend.Thanks guys.
oldfrt48 is offline  
post #10 of 10 (permalink) Old 12-17-2009, 07:52 PM
Regular Member
 
steveo's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Vancouver Isl., BC
Posts: 5,011
 
quad driver codes are bad news.

if a quad driver has fails, it's possible you had a dead short in a relay or solenoid that damaged the ECM

(a quad driver is like a minature switch bank in the ECM itself)
steveo is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome