Question LS1 Cam in a LT1 engine - LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums

Welcome to LS1LT1.com/LS3forums.com - please click here to register...

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 (permalink) Old 02-03-2013, 10:32 AM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 33
 
LS1 Cam in a LT1 engine

I've searched the forum and can't find anything on this topic. I am wondering if a LS1 cam can be installed in a LT1 engine.

Thanks in advance.

Robert
rrwebster is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 (permalink) Old 02-03-2013, 11:41 AM
Regular Member
 
andersons1994z28's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Illinois, Royal
Posts: 168
 
No but there are plenty of cams out there for lt1s.

Bone Stock 01 SS m6
andersons1994z28 is offline  
post #3 of 11 (permalink) Old 02-03-2013, 05:47 PM
Yo!
 
R3DLT1's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Oklahoma Bartlesville
Posts: 8,172
 
Re: LS1 Cam in a LT1 engine

NO.

R3DLT1 is offline  
post #4 of 11 (permalink) Old 02-03-2013, 11:15 PM
Regular Member
 
dereklukosus's Avatar
 
Join Date: Sep 2012
Location: Illinois
Posts: 50
 
LT cams have a little doll pin that runs into the optispark thats why you can't use one

Last edited by dereklukosus; 02-03-2013 at 11:15 PM. Reason: yes
dereklukosus is offline  
post #5 of 11 (permalink) Old 02-04-2013, 07:07 AM
Regular Member
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Little Rock, AR
Posts: 6,286
 
Quote:
Originally Posted by dereklukosus View Post
LT cams have a little doll pin that runs into the optispark thats why you can't use one
Not hardly. The engines are completely different (even different firing order) and so are the parts (except for the lifters).
shoebox is offline  
post #6 of 11 (permalink) Old 02-04-2013, 10:51 AM
Regular Member
 
KW Baraka's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: The Fiesta City
Posts: 2,267
 
Quote:
Originally Posted by dereklukosus View Post
LT cams have a little doll pin that runs into the optispark thats why you can't use one
Quote:
Originally Posted by shoebox View Post
Not hardly. The engines are completely different (even different firing order) and so are the parts (except for the lifters).
......and valve springs .

You lay a LS cam and a LT cam side-by-side, and you'll see immediately that the LS cam will not even fit in the LT engine......won't even fit.

KW

1995 Impala SS, Heads/Cam LS3 Conversion
1996 Impala SS, 398ci Solid Roller LT4
2014 SS Sport Sedan, 429ci LS3

KW Baraka is offline  
post #7 of 11 (permalink) Old 02-04-2013, 02:19 PM
Regular Member
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Little Rock, AR
Posts: 6,286
 
Quote:
Originally Posted by KW Baraka View Post
......and valve springs .

You lay a LS cam and a LT cam side-by-side, and you'll see immediately that the LS cam will not even fit in the LT engine......won't even fit.

KW
Yeah, the springs will fit, but they are not the same part number as the lifters are. But, we're both right.
shoebox is offline  
post #8 of 11 (permalink) Old 02-04-2013, 05:14 PM
Regular Member
 
KW Baraka's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: The Fiesta City
Posts: 2,267
 
Quote:
Originally Posted by shoebox View Post
Yeah, the springs will fit, but they are not the same part number as the lifters are. But, we're both right.
Indeed .

KW

1995 Impala SS, Heads/Cam LS3 Conversion
1996 Impala SS, 398ci Solid Roller LT4
2014 SS Sport Sedan, 429ci LS3

KW Baraka is offline  
post #9 of 11 (permalink) Old 02-06-2013, 07:54 PM
Regular Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 128
 
Send a message via AIM to Fox Slaughter
Why would you need to put in a LS cam?

You can have AI or LE grind you up a custom cam if you don't like the selection of cams.
Fox Slaughter is offline  
post #10 of 11 (permalink) Old 02-06-2013, 08:31 PM
Yo!
 
R3DLT1's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Oklahoma Bartlesville
Posts: 8,172
 
Re: LS1 Cam in a LT1 engine

Quote:
Originally Posted by Fox Slaughter View Post
Why would you need to put in a LS cam?

You can have AI or LE grind you up a custom cam if you don't like the selection of cams.
Like snm says
"bc LS is betta"

R3DLT1 is offline  
post #11 of 11 (permalink) Old 02-06-2013, 08:40 PM
Regular Member
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 128
 
Send a message via AIM to Fox Slaughter
This is true. The LT1 is slow no matter what you do.
Best thing for a LT1 is a boat anchor.
Fox Slaughter is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome