oxygen sensor wiring - LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums

Welcome to LS1LT1.com/LS3forums.com - please click here to register...

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 25 (permalink) Old 03-20-2011, 08:45 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
oxygen sensor wiring

ok so heres the deal. I recently picked up a 97 LT1 it gave me to codes which were 0100 which is the MAF and 1657 Which is the skip shift solenoid. I eliminated those as the cause for the CEL light after doing some research. I found that the o2 sensors as well as the maf and skip shift were all on the same fuse. I pulled the fuse it was blown woohoo easy fix.....nope. i put the new one and it instantly blew. the car has hooker longtube headers on the driver side header there is an o2 sensor which the wire has been cut for whatever reason. Now im in a hunt for the other side of the wire which is causing a short and blowing the fuse. does anyone have a pic of what the wire looks like or an idea of where it could be located. The CEL light really irritates me and even more so now that i know the problem but just cant find the solution.
jcon104 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 25 (permalink) Old 03-21-2011, 06:39 AM
Regular Member
 
scottst76's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Warner Robins, GA
Posts: 195
 
heres an add on question along the same lines....

does anyone know what wire's to hook up where and how tell them apart on universal O2's....they have 2 black wires and 2 white wires....wires from the car are colored...so which is which and whats what????? Bosch or ngks don't come with wire diagram

If you can't stand behind our Troops, feel free to Stand in Front of them

95Z M6 T-Top-CAI, single cherry bomb at the Y-pipe dumped under passenger seat, cat delete, TB bypass, 160 thermostat, manual fan switch, LS7 lifters, 1.6RR's, CCV mod, Relocated IAT
scottst76 is offline  
post #3 of 25 (permalink) Old 03-21-2011, 06:52 AM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
There is a reason everyone highly recommends buying AC Delco O2's.. and thats the reason why...

As far as the OP's question.. they possibly go to the rear o2's.. its a good bet that the previous owner cut the connector instead of letting it dangle like i do lol

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
post #4 of 25 (permalink) Old 03-21-2011, 09:38 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
i should have been more specfic on my driver side header i can see the o2 sensor on it. If i follow the wire it just comes to end it isnt connceted to anything . I can put pics up if it will help im just so lost finding the problem. I relazed the eng sens fuse was blown so i repolaced and upon starting the car it just keeps poping the fuse i either have a short somewhere im assuming the other end of the cut wire or a bad ground somewhere. Im almost to the point of just unplugging the maf o2 sensors skip shift and reverse lock out solenoid and plug them in one by one to see if i can find the what is causing it to blow
jcon104 is offline  
post #5 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 05:17 AM
Regular Member
 
scottst76's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Warner Robins, GA
Posts: 195
 
you should first start by chasing your disconnected or broken wires...your drivers side O2 sensor pigtail should be hanging just above your oil filter(if it's there) the passenger side pigtail should be attached to and hanging from the fenderwell just above your starter.... http://shbox.com/1/ho2.jpg

there is a world of info on this site http://shbox.com/1/4th_gen_tech1.html
wire schematics, parts locations, how too's

If you can't stand behind our Troops, feel free to Stand in Front of them

95Z M6 T-Top-CAI, single cherry bomb at the Y-pipe dumped under passenger seat, cat delete, TB bypass, 160 thermostat, manual fan switch, LS7 lifters, 1.6RR's, CCV mod, Relocated IAT
scottst76 is offline  
post #6 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:06 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
this is what i got for a pic of the 02 sensor and 2 other plugs i found i havent had time to put the car in the air yet to look aroundAttachment 4487

Attachment 4488

Last edited by jcon104; 07-20-2012 at 09:01 AM.
jcon104 is offline  
post #7 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:08 PM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
those two with molex connectors on them are for the AIR system (and the other one is an extra that even I dont have a clue about.. lol its hanging freely on my car too)

The two wires that are ripped out... i havnt a clue... is your oil pan sensor connected?

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
post #8 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:11 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
is the wire that is ripped is attached to the o2 sensor on the header. im just trying to find where the other side of it might possibly be. I feel that it is shorting out and making my eng sen fuse pop and then i get that nasty check engine light. The car runs great doesnt hesitate or misfire. I just need to get rid of the check engine so i can get it inspected and its causing me a great headache
jcon104 is offline  
post #9 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:13 PM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
if its a bare wire.... and it doesnt go anywhere... clip it and tape it up.. obviously if you have bare wiring hitting something it will blow your fuse... the two molex connectors are fine as they are.. i leave mine dangling too.. they are out of the way

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
post #10 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:14 PM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
and if its to an o2 sensor.. climb your ass under the car and look.. lol those arnt factory colors on the harness.. someone added those wires.

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
post #11 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:14 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
im not worried about the other 2 plugs. i understand what your saying by tape it up and its good i just can find the other end of the wire to tape up
jcon104 is offline  
post #12 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:15 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
lol i plan on going under the car just havent had time lately
jcon104 is offline  
post #13 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:16 PM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
If what your holding is attached to the header... it looks to be a egr cap.. nothing is that close to a primary on our cars.

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
post #14 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:20 PM Thread Starter
Regular Member
 
jcon104's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 71
 
gotcha. so that may have nothing to do with my short somewhere i def have to get under the car and inspecte the wiring around the o2 sensors i know the rears have those o2 delete plugs is there a chance that one of them could have shorted out?
jcon104 is offline  
post #15 of 25 (permalink) Old 03-22-2011, 12:21 PM
Regular Member
 
Voradeaur's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: Texas
Posts: 949
 
Send a message via AIM to Voradeaur
That includes the o2 sensor. It wont be right on the top of the header like that one is. It looks like you just need to take time out of your day and go looky looin.

Im a diverse mofo
Current car - 96' Formula
Soloman Performance tune, Long Tube headers, CAI, ORY, EGR, AIR, Vats Deleted
Voradeaur is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome