How to install an opti-spark(properly) - LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums

Welcome to LS1LT1.com/LS3forums.com - please click here to register...

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 (permalink) Old 01-29-2008, 11:31 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 26
 
How to install an opti-spark(properly)

I need help with this..can anyone tell me step by step how its is done..please..I think I did it the wrong way..

I have a 94 caprice classic..Lt1

Im getting a great spark from the coil...but a very weak spark from opti.

1994 Chevy Caprice Classic LS 4.3L LT1... Building a Monster..One Step At A Time..
chevykid54 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 01-30-2008, 12:02 AM
Regular Member
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Little Rock, AR
Posts: 6,252
 
shoebox is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 01-30-2008, 03:34 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 26
 
And this is all I do..nothing else..

1994 Chevy Caprice Classic LS 4.3L LT1... Building a Monster..One Step At A Time..
chevykid54 is offline  
post #4 of 9 (permalink) Old 01-30-2008, 03:43 PM
Regular Member
 
Join Date: Dec 2007
Location: Mankato, MN
Posts: 624
 
Send a message via AIM to red_z28
Quote:
Originally Posted by chevykid54 View Post
And this is all I do..nothing else..
yeah, install it. Theres TONS of write ups just do some simple searching.


CC306/boltons 12.56@113 1.8 60'
12.28@121.7 1.995 60' 125 shot
97' red Z sold
red_z28 is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 01-30-2008, 03:57 PM Thread Starter
Regular Member
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 26
 
ok as far as lining things up I believe thats my problem..I didnt mark anything just pulled it out and replaced the whole opti spark.

Why would I be getting such a low spark from the opti and a strong spark from the coil...is this a symptom of installing the opti wrong..or do I have other problems?

1994 Chevy Caprice Classic LS 4.3L LT1... Building a Monster..One Step At A Time..
chevykid54 is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 01-30-2008, 07:47 PM
Regular Member
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Little Rock, AR
Posts: 6,252
 
Even indexed incorrectly, it should not affect the strength of the spark, IMO. Of course, it will never run (or run right) without it being indexed correctly, so, I would start there and see what happens next.
shoebox is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 01-31-2008, 07:09 AM
Administrator
 
03slowZ06's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Jacksonville
Posts: 7,520
 
Send a message via Yahoo to 03slowZ06
Yes Shoebox improperly indexed can cause it to be weak. I dont remember which way but one spot of lines up the rotor right in between the terminals so the spark jumps to one, both, or not at all.

03 Z06, LTs, A&A P1SC running 6psi, 550/471
Quote:
Originally Posted by 94FormulaBird View Post
drivers side is a dream....passenger side on the other hand...i lost 2 screwdrivevers and a socket when i chucked them in the woods

u can do it



I am permanently banned from all petting zoo's for getting to friendly
03slowZ06 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 01-31-2008, 08:02 AM
Regular Member
 
shoebox's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Little Rock, AR
Posts: 6,252
 
Quote:
Originally Posted by 96slow6 View Post
Yes Shoebox improperly indexed can cause it to be weak. I dont remember which way but one spot of lines up the rotor right in between the terminals so the spark jumps to one, both, or not at all.
Yeah, I guess it depends on how badly it is off. That might make sense.
shoebox is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 01-31-2008, 08:09 AM
Administrator
 
03slowZ06's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Jacksonville
Posts: 7,520
 
Send a message via Yahoo to 03slowZ06
Its all I could come up with. I pulled multiple opti's apart. There was obvious split carbon tracking and even melting into the plastic between terminals.

03 Z06, LTs, A&A P1SC running 6psi, 550/471
Quote:
Originally Posted by 94FormulaBird View Post
drivers side is a dream....passenger side on the other hand...i lost 2 screwdrivevers and a socket when i chucked them in the woods

u can do it



I am permanently banned from all petting zoo's for getting to friendly
03slowZ06 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Bookmarks

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the LS1LT1 Forum : LT1, LS1, Camaro, Firebird, Trans Am, Engine Tech Forums forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome